(Bannerfoto: Bøgeskov, Kilde: træ.dk)
Af Esben Møller Madsen, fhv. skovrider og Niels Juhl Bundgaard, fhv skovrider, Bevar De Danske Skove
Rystende læsning!
Det er et stærkt fortegnet billede som DCE tegner af biodiversitetens situation i Danmark.
Det fremgår af et notat udarbejdet af Erik Buchwald. Heri beskrives baggrunden for de danske indberetninger til EU, som er udarbejdet ved DCE på Århus Universitet. Det er ikke for sarte sjæle at læse om den fordrejning af – og man fristes til at sige manipulation – som DCE og Miljøministeriet har gjort sig skyld i.
Det har efterhånden været kendt i lang tid, at Miljøministeriets brug af rødlisterne, baseret på data fra DCE, ikke alene var stærkt misvisende, men direkte forkert. Miljøministeriet er derfor gået over til at bygge deres argumentation på de indberetninger for biodiversitetens situation i Danmark, som indsendes til EU hvert sjette år. Og som også udarbejdes af DCE. Men de er også forkerte og fordrejer dermed billedet, som det fremgår af Erik Buchwalds notat.
I stedet for at følge indholdet i EU´s bestemmelser, har DCE ændret indholdet i de kriterier, som ligger til grund for indberetningerne, men bibeholdt det samme navn på kriterierne. I stedet for at måle de forbedringer, der faktisk sker, sammenligner DCE med et tænkt idealbillede (dvs. en skrivebordskonstruktion). DCE´s ændringer indebærer, at en gunstig bevaringstilstand først vil blive nået om 100-150 år og måske aldrig. Danmark vil dermed ikke kunne leve op til EU’s krav
om, at der i 2030, 2040 og 2050 skal være resp. 30%, 60% og 90% af arealet af de forskellige naturtyper, som er i god tilstand.
Desuden anvender man et princip – ”one-out-all out” – som indebærer, at alle parametre, som indgår i et kriterium, skal være gunstig. Er bare én af kriteriernes parametre ikke gunstige, bliver kriteriet som helhed dømt ude, uanset om alle de andre parametre er gunstige. Her følger man ikke EU´s vejledning. Det har også den konsekvens, at man ikke kan sammenligne biodiversiteten landene imellem i EU, når kriteriernes indhold er forskellig landene imellem. Når man i medierne derfor ser, at Danmark har en bundplacering i EU, så svarer det til at sammenligne pærer og æbler. Det giver selvsagt ingen mening. Ved politikerne mon, hvad foregår?
Erik Buchwald, som gennem sin tidligere ansættelse i Miljøministeriet har været med til, som Danmarks repræsentant, at udarbejde indholdet i EU’s direktiv – herunder kriterierne – kender alle detaljer ud og ind. Han har på de indre linjer i ministeriet gjort opmærksom på fordrejningerne. Men uden resultat.
Læs hans notat, men vær forberedt på, at det er stærk kost. Det stemmer ikke med det billede, de fleste ønsker sig mht., hvordan den statslige forvaltning skal foregå.