PRESSEMEDDELELSE

Bevar de Danske Skove
Den 19. september 2024

 

Ny undersøgelse:

Regeringen mangler folkelig opbakning til naturpolitik.

En stor del af statsskovene skal omlægges til naturnationalparker og urørt skov. Det vedtog Folketinget i juni 2021 med det formål at fremme biodiversiteten. Men nu, hvor de konkrete planer er kendte, viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion, at beslutningen er ude af trit med befolkningens ønsker. Ikke alene bakker befolkningen samlet set ikke op om den besluttede naturpolitik, men det gør flere af forligspartiernes vælgerbase heller ikke. Ifølge foreningen Bevar de Danske Skove bør undersøgelsen derfor give anledning til ny refleksion.

I juni 2021 vedtog Folketinget, at hele 75.000 hektar, svarende til 68 procent af statsskovene, skal omlægges. Indtil nu har skovene været forvaltet som flersidigt drevne kulturskove, hvor mange hensyn tilgodeses, også biodiversiteten, men fremadrettet skal de forvaltes efter rewildingmetoder. Det betyder, at skovene aktivt skal omlægges og åbnes med omfattende permanente rydninger og beskadigelse af træer for at fremme hendøen og forfald – alt sammen under betegnelserne urørt skov og naturnationalparker.

Nu viser en helt ny undersøgelse foretaget af analyse- og rådgivningsvirksomheden Epinion på baggrund af i alt 1.002 gennemførte interviews med danskere på 18 år og derover, at politikerne i SVM-regeringen ikke har opbakning fra hverken befolkningen som helhed eller deres egne vælgere. Konkret bliver danskerne spurgt ind til deres holdning til omlægning af statens skove, hvor respondenterne svarer på baggrund af en kort opsummering af Overordnede retningslinjer for forvaltning af urørt skov – i statens skove”.

I undersøgelsen kommer det tydeligt til udtryk, at befolkningen samlet set ikke bakker op om den konkrete naturpolitik, og kigger vi specifikt på vælgerne med politisk tilhørsforhold til Socialdemokratiet, Venstre eller Moderaterne er billedet det samme. Her foretrækker størstedelen den nuværende skovforvaltning frem for den omlægning, som regeringen er i gang med, siger Robert Olesen, som er talsmand for foreningen Bevar de Danske Skove, der har rekvireret undersøgelsen, og fortsætter:

Dermed er der endnu et argument, der taler imod omlægningen af de danske statsskove. Udover denne problematik er der flere undersøgelser, der viser, at vi med rewilding faktisk risikerer at skade Danmarks biodiversitet –  uden at vi dermed siger, at der slet ikke skal være urørt skov, for det skal der.

Samtidig fjerner man flere af de bidrag fra flersidig skovforvaltning, som giver stor værdi til Danmark i dag. Den ensidige satsning på rewildingmetoder indebærer nemlig, at hugsten af træ i statens skove stort set ophører, selvom Danmark allerede importerer 80 procent af vores træforbrug. Hertil kommer, at hele verden råber på mere træ, som er en forudsætning for at kunne gennemføre den grønne omstilling. Allerede i 2050 vil verdens træforbrug være tre-firedoblet, men ingen ved, hvor det skal komme fra – og alligevel vælger man at reducere vores selvforsyningsgrad.

Herudover fremhæver Robert Olesen, at ophøret af træhugsten også har en negativ effekt for klimaet. Træer suger nemlig CO2 ud af atmosfæren, når de vokser, hvilket stopper efter en årrække, når skoven ikke drives og forynges løbende. Samtidig indebærer den ophørte hugst, at træ fra statens skove ikke længere

kan anvendes til at erstatte materialer som stål og beton, hvis fremstilling og forarbejdning kræver fossil energi og dermed udleder C02. Denne dobbelt positive effekt ophører, og i stedet får man en negativ klimaeffekt.

De, der jævnligt færdes i skoven, er mest skeptiske

Udover en generel manglende opbakning fra befolkningen viser undersøgelsen desuden, at der er en forskel i respondenternes svar alt efter, hvor godt de kender naturen gennem deres brug af den til friluftsliv.

– De, der oftest kommer i skoven, er mest skeptiske overfor den nye naturpolitik. Som hyppige besøgende i skovene kender de den eksisterende skovnatur og kan bedst forstå konsekvenserne af den omlægning, der allerede er påbegyndt mange steder, forklarer Robert Olesen.

Undersøgelsens viser ifølge Robert Olesen en klar samlet opbakning til synspunkter om at bevare en flersidig drift i statens skove. Derfor opfordres Folketinget til fornyet refleksion, så der også fremadrettet både kan opretholdes en tømmerproduktion, sikres en gunstig effekt på klimaet og fastholdes en varieret og mangfoldig natur, som kendes fra skovene i dag.

– Vi håber på, at undersøgelsen kan give anledning til refleksion hos politikkerne, så naturpolitikken fra nu af kommer til at bygge på folkelig accept og blive revideret i en samlet afvejning af hensyn til klima, selvforsyning, friluftsliv og beskyttet natur, slutter han.

Epinions undersøgelse, juni 2024

Holdningerne til de to udsagn omkring omlægning af statens skove, henholdsvis:
– mod omlægning: Forvaltningen af statens skove er gennem mange år udført, så skovene samtidigt kan tilgodese mange formål. Når skovene plejes rigtigt, kan de både give plads til et varieret og mangfoldigt dyre- og planteliv, mange typer friluftsliv og samtidig levere træ til byggeri og møbler samt bidrage til at begrænse CO2 udledning. Derfor skal den nuværende forvaltningen af skovene ikke ændres.

– og for omlægning: Det er nødvendigt at ændre den nuværende forvaltning af skovene og fremskynde omlægningen af vores skove fra kulturskove til lysåbne områder, hvor biologiske processer på sigt kan give flere levesteder for hjemmehørende danske dyre-, plante- og svampearter. Derfor skal vi fjerne flest mulige af de træer, vi har hentet til landet fra andre lande, og stoppe anvendelsen af træ, så det i stedet kan indgå i et naturligt kredsløb.

Ses af dette diagram: A: mod omlægning. B: for omlægning.

Baggrund:
Epinions undersøgelse er rekvireret af ”Bevar de Danske Skove”, som er en forening for folk med en fælles interesse for at værne om vores danske skove, der er under pres som følge af en rewilding-bølge, der er skyllet ind over landet.

Epinions undersøgelsen omfatter i alt fem spørgsmål. I fire ud af fem spørgsmål er befolkningen imod omlægningen og ønsker derimod at fastholde den nuværende flersidige skovforvaltning.

Generelt viser undersøgelsen, at der ikke er opbakning til omlægningen på tværs at stort set alle baggrundsvariabler i undersøgelsen, så som alder, bopæl, brug af skoven osv.

Hele Epinions analyse samt detailanalyser, med Bevar de Danske Skoves kommentering og referencer, kan tilgås her:

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Robert Olesen, talsmand i foreningen Bevar de Danske Skove tlf. dir. 40 22 72 15 og e-mail: robert.olesen9700@gmail.com
Presseservice: Gitte Birkelund Dons, tlf. dir. 28 30 29 86 og e-mail: gitte@publicity.dk